“Wie bint vrie”

Foto Bert Kamp

“Johan Huis in ’t Veld zou een film moeten maken over de oorlog en bevrijding zoals de inwoners van de gemeente Hellendoorn dat zo’n beetje beleefd moeten hebben. Dat kan hij goed en moet dat echt gaan doen”! Dat was het duidelijke advies van schrijver Herman Kampman, na een serie succesvolle theatervoorstellingen van ‘De Febrieker’. Zie daar de basis voor de voorstelling ‘Wie bint vrie’ die volgend jaar, in het kader van 75 jaar bevrijding een aantal keren in het ZINiN Theater gegeven gaat worden.

De filmbeelden van Huis in ’t Veld moeten een voorstelling ondersteunen waarvoor Herman de teksten schrijft en waarin ook hij een rol speelt. Dat betekent dat sommige passages in de streektaal worden gedaan en zelfs dat enige humor niet zal ontbreken. De motivatie van Kampman hierbij is dat hij een tastbare herinnering wil achterlaten aan de oorlog
en vrede in Nijverdal en omgeving. Hij weet zich daarbij gesteund door zijn grondige onderzoeken voor zijn (oorlogs)boeken. Vooral speelt hierbij de gedachte dat we met name de jeugd willen aanzetten tot de bewustwording dat we blij en zuinig moeten zijn met onze vrijheid.

Twee eenvoudige mensen, Herman en Henny, beleven vanuit hun huiskamer via de radio en het uitzicht uit hun raam wat er gebeurde in de oorlog. De aanloop in nazi Duitsland, de mobilisatie, de maatregelen van de Duitsers, het verzet, de NSB, de hongerwinter, het bombardement en de bevrijding. “Wie bint vrie” is een voorstelling die zeer herkenbaar wil zijn voor het oudere publiek en aansprekend voor de jongeren.

Film, toneel en muziek wisselen elkaar af.
De muzikale begeleiding wordt verzorgd door gitarist en zanger Jan Niewold, en percussionist Peter Deiman. Inmiddels is de cast van “Wie bint vrie” al sterk uitgebreid met:
Hans Dijsselhof (trompet), Zoë Wolff (zang), en de dansgroep Swing. Leo Steur pakt de rol van producent zodat daarmee het kernteam dat verantwoordelijk was voor een
20 tal uitverkochte ZINiN Theaters met o.a. “Nijverdal zoals het was” en, (dit jaar nog) “De Febrieker” compleet is.

De eerste voorstelling zal zijn op 4 april 2020. Deze is inmiddels uitverkocht. Ook op 9 april zal er een voorstelling zijn. Dit wordt een middagvoorstelling.
De voorstelling past dan prima binnen de andere activiteiten die die dag ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding georganiseerd worden. Kaarten voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar aan de balie van het theater in het Huis van Bestuur en Cultuur en de site www.zinin.com

 

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×