Vrijheid doorgeven aan de volgende generatie

“Onderwijs is het machtigste wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen”

– Nelson Mandela

Stel je voor… Er is vrede over de hele wereld.

Samen kunnen we vrede mogelijk maken, maar hoe?

Iedereen wil gelukkig zijn en zich veilig voelen. En allemaal kunnen we bijdragen aan een betere wereld. We zouden altijd liefde in ons hart moeten meedragen en voor elkaar zorgen. We zouden altijd moeten delen wat we hebben en we zouden moeten opstaan voor mensen die onrecht wordt aangedaan.
Het is belangrijk dat we iedereen eerlijk behandelen, niet alleen onze familie en vrienden. Dat we iedereen gelijk behandelen, zonder onderscheid te maken naar waar mensen vandaan komen of welke taal ze spreken.

Als we zo met elkaar omgaan, kunnen we elke dag het verschil maken. Elke kleine daad kan de wereld helpen verbeteren. Jij kunt het doen, ik kan het doen, we kunnen het allemaal doen.

Wie sluit zich aan bij deze gedachte die Yoko Ono Lennon in het voorwoord schreef van het boek ‘IMAGINE’ gebaseerd op het gelijknamige lied van haar man John Lennon.

In 2019 en 2020 herdenken we in Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij alle slachtoffers, alle verschrikkingen en het leed en de trauma’s, voor sommigen nog altijd voelbaar. “Hoe heeft zoiets gruwelijks kunnen ontstaan?” en “dat mag nooit weer gebeuren!” zijn collectieve gedachten.

We staan ook stil bij onze zwaarbevochten vrijheid, door velen met de dood bekocht. Mensen uit eigen land en ook zo velen vanuit een ver en veilig land, allemaal strijdend voor wereldvrede en onze vrijheid. Een vrijheid waar we dankbaar voor zijn, die we willen koesteren en die we moeten behouden en doorgeven aan onze kinderen.

We beseffen ook dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, toen niet, maar ook nu nog niet voor veel mensen op verschillende plaatsen op onze aarde. Nog dagelijks zijn mensen slachtoffer van geweld, onderdrukking en vervolging. En strijden zij en anderen voor hun vrijheid. “Dat nooit weer!” en “vrijheid doorgeven aan de volgende generatie”: hoe realiseren we dat? Eén van de belangrijkste pijlers is het onderwijs.

Nog steeds scoren Nederlandse tieners slechter op onderdelen van burgerschapsvorming dan in de ons omringende landen. Met name op het gebied van kennis van de democratie, mensenrechten en tolerantie tegenover migranten. Reden te meer om het komende schooljaar extra aandacht te besteden aan 75 jaar vrijheid.

Vanuit de educatiecommissie ‘75 jaar Vrijheid gemeente Hellendoorn’ is een overzicht gemaakt van allerlei educatieve activiteiten die beschikbaar zijn voor de verschillende leeftijdsgroepen van 4 tot 18 jaar. Voor een deel zijn dit al bestaande gemeentelijke of landelijke lessen of projecten die zeer de moeite waard zijn, een ander deel is speciaal voor dit herdenkingsjaar ontwikkeld, maar allemaal sluiten zij aan bij de kerndoelen voor het onderwijs. Dit alles met het doel om praktische handvatten te bieden aan het plaatselijk onderwijs om met de leerlingen 75 jaar vrijheid te herdenken, gedenken en te vieren, en zo de wereld samen een stukje beter te maken.

Klik hier voor het programmaboekje educatie

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×