Herdenken op 4 mei en vieren op 5 mei

Het is zover! We herdenken 75 jaar vrijheid met beperkingen en we vieren de vrijheid mogelijk op een heel andere wijze, dan we ooit hadden kunnen denken. Geen concerten, lezingen, theaterstukken, keep them rolling, feestende figuranten en dansende burgers op Liberty party’s. Er is een onzichtbare vijand opgedoken die zichtbaar veel slachtoffers maakt. De wereld is in verwarring, niemand weet wat de toekomst brengen zal. Het is stil geworden, het menselijk lawaai is gedoofd. Maar de natuur laat van zich horen en neemt de vrijheid. Eindelijk tijd om in stilte, met het achtergrondgeluid van zingende vogels, na te denken over de betekenis van vrijheid, het belang van ons eeuwenoude begrip noaberschop en naastenliefde en alles in het leven wat er echt toe doet.

Het wordt weer duidelijk hoe belangrijk aandacht in de vorm van een eenvoudig gesprekje is. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn om te voelen waar het echt om gaat. Het is mogelijk dat geplande activiteiten rondom ‘75’ jaar vrijheid op een later tijdstip alsnog uitgevoerd zullen worden, maar misschien ook niet. In ieder geval hopen we dat deze periode, die in veel opzichten moeilijk en onzeker is, ook het besef van het belang van vrijheid voor jezelf en die van anderen duidelijk maakt. Om op een eenvoudige wijze de slachtoffers van oorlog en geweld te herdenken vragen we iedereen, die dat wil, de vlag op 4 mei halfstok te hangen. Om uiting te geven aan het belang van het leven in vrijheid, kan hieraan gehoor gegeven worden op 5 mei met de vlag in top!

Gemeentelijke activiteiten
Er vindt geen herdenkingsbijeenkomst plaats. De tekst die betrekking heeft op de 4 mei Dodenherdenking wordt via de huis-aan-huis bladen en sociale media verspreid. Daarnaast wordt er een videoboodschap van de burgemeester Anneke Raven verspreid via de gemeentelijke sociale media kanalen. Egmond Vintage Wings voert op 4 mei wel de eervolle ‘missing man formation’ uit, het militaire eerbetoon dat al sinds de Eerste Wereldoorlog bestaat. Een symboliek, ter ere van alle gesneuvelden tijdens oorlogen of conflicten, zowel militairen als burgers. De formatie van Egmond Vintage Wings komt om en nabij 20.15 uur over het Nijverdalse centrum. Vijf minuten nadat het eerbetoon is uitgevoerd vliegt er nog 1 oorlogstoestel over Nijverdal en Hellendoorn om een erevlucht te maken. Als gebaar om moed te blijven houden in deze coronatijden! Deze vlucht is in de wijde omgeving van Nijverdal en Hellendoorn te zien, zodat iedereen thuis een stukje van dit eerbetoon meekrijgt. U hoeft hiervoor niet richting het centrum van Nijverdal te komen.
Op 5 mei sluiten we ons aan bij de landelijke activiteiten die online doorgang vinden.

Landelijk activiteiten
De Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei zal plaatsvinden zonder publiek, en wordt live uitgezonden door de NOS. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Het Taptoe-signaal luidt de twee minuten stilte in. Het Nationaal Comité roept blazers op mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur. Ook nodigt het comité iedereen uit om na de twee minuten stilte, om 20.02 uur, het eerste couplet van het Wilhelmus mee te zingen.

Kinderen hebben een belangrijke rol bij het bewaren van vrede en vrijheid in de toekomst. Daarom wordt er op 4 mei een nationale Kinderherdenking georganiseerd, bij het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld: Madurodam. Lees meer hierover op www.nationalekinderherdenking.nl

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. Dan staan we samen stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Ook uw familie zal diverse verhalen kennen over oorlog, vrijheid en bevrijding. Het comité roept iedereen op samen stil te staan bij deze verhalen; met uw gezin thuis of videobellend met familie en vrienden. De Ambassadeurs van de vrijheid zijn te volgen via social media. Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakt de NOS in samenwerking met het comité een speciale uitzending vanuit Theater Carré.

Op www.vrijheid.nl worden we geïnspireerd met 75 persoonlijke verhalen over oorlog, vrijheid en bevrijding, verteld door bekende en minder bekende Nederlanders, uit elk geboortejaar sinds 5 mei 1945. Stuk voor stuk bijzondere familieverhalen die inspireren om met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van 75 jaar vrijheid.

We willen iedereen bedanken die vrede en vrijheid een warm hart toedragen.
Draag zorg voor elkaar en bewaak samen de vrijheid!

Kernteam 75 jaar vrijheid gemeente Hellendoorn

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×