Van Hellendoorn naar Remagen

Het klinkt als een toeristisch uitstapje. From Hellendoorn to Remagen, van het zonnig boerendorp naar het oude Duitse stadje aan de Rijn. Maar in de Tweede Wereldoorlog betekenden die vier woorden heel wat anders. Het zinnetje komt elf keer voor in de lijst van V2-lanceringen vanaf de Eelerberg. 17 maart 1945: From Hellendoorn to Remagen.

Door Dinand Webbink

Wat bezielde de Duitsers om vanaf het Sallandse dorp hun eigen land te bestoken? Remagen ligt aan de Rijn iets ten zuiden van Bonn, hemelsbreed 210 kilometer van Hellendoorn. De rivier was de laatste natuurlijke verdedigingslinie van Duitsland. Op 7 maart begonnen de Amerikanen een offensief om de Ludendorffbrücke bij Remagen ongeschonden in handen te krijgen. En dat lukte! Kikvorsmannen die probeerden springstof aan te brengen werden op het laatste moment uitgeschakeld. De verovering van de spoorbrug was van vitaal belang. Het stadje kon worden ingenomen om zo een bruggenhoofd te vormen als uitgangspunt voor de verdere invasie. Via de brug kon zwaar materieel de Rijn passeren. Generaal Eisenhower zou hebben geroepen: ‘De brug is haar gewicht in goud waard’. Op een filmpje (zie hierboven) zie je hoe de brug wordt veroverd en genietroepen noodbruggen aanleggen.

De Wehrmacht had dus alle reden om de brug bij Remagen als doelwit te kiezen. Op die zeventiende maart werden er maar liefst elf V2’s afgeschoten vanaf de lanceerplatforms op de Eelerberg. De eerste om 9.48 uur, de laatste om 21.45 uur. Dat was nog nooit eerder vertoond. Tot dan toe was het aantal van zes lanceringen het maximum geweest. Overigens werd de brug niet een keer geraakt. Bij de eerste scheelde het niet veel. De raket viel uit elkaar vlak voordat hij de grond raakte. Een boerderij raakte beschadigd en achttien stuks vee werden verwond. De springkop sloeg in op driehonderd meter afstand van de brug die schudde op zijn grondvesten. Drie Amerikaanse soldaten kwamen om.

Zo ging het die hele verschrikkelijke dag door. Er kwamen nog eens drie Amerikanen om, zes burgers werden gedood en meer dan dertig soldaten raakten gewond. Hoewel de brug niet een keer geraakt werd, stortte hij aan het eind van de dag toch in, 28 geniesoldaten meesleurend, waarvan er achttien nooit zijn teruggevonden. (zie film onderaan)

De beschietingen en het dagenlange gedender over de brug met de zware Amerikaanse pantservoertuigen hadden hun tol geëist. Het stond de opmars van de geallieerden niet in de weg. Via twee pontonbruggen kon de aanvoer van troepen en materieel van het immense leger gewoon doorgaan. Op naar Berlijn!

The Ludendorff Bridge from the north-eastern shore after the attempted demolition. The 300-kilogram (660 lb) weak, industrial-grade demolition charge only succeeded in destroying part of the eastern pedestrian catwalk and a section of main truss (shown above) on the northern side of the bridge.

De Ludendorffbrücke over de Rijn bij Remagen valt ongeschonden in handen van de geallieerden.

 

    
Amerikaanse legervoertuigen steken de Rijn over. Op het bord rechts staat triomfantelijk: Cross the Rhine with dry feet. Courtesy of the 9th Arm’d Div (Steek met droge voeten de Rijn over. Met dank aan de 9th Armored Division).

 


Vanuit de bossen op de Eelerberg wordt op 17 maart 1945 elf keer een V2 gelanceerd richting de brug bij Remagen.

 


Op 17 maart stort de brug bij Remagen in, 28 soldaten met zich mee sleurend.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×