‘The greatest time of our life & history’

‘The greatest time of our life & history’ – een Canadese soldaat schrijft in een poesiealbum

Janny Ronhaar met haar oma en drie Canadezen (Nick Tappert staat niet op de foto).

 

Door Dinand Webbink

Janny Dunnewind-Ronhaar (geb. 1933) woonde ten tijde van de oorlog aan de Drosteweg in Hellendoorn. Ze herinnert zich de bevrijding nog heel levendig. Op het ‘oale karkhof’, zo’n honderd meter bij het gezin Ronhaar vandaan, waren een paar maanden Canadezen gelegerd. Een van hen, vertelt Janny, zat ’s avonds altijd ben hen ‘op de kökken’. Niemand van het gezin kon Engels, hij sprak uiteraard geen Nederlands. Maar het was duidelijk dat de huiselijke sfeer hem goed deed en hem herinnerde aan zijn thuis dat hij zo lang geleden had verlaten, een onzekere toekomst tegemoet.

Zoals alle meisjes van haar leeftijd had Janny een ‘poesiealbum’ met versjes en goede wensen van haar familie en vriendinnen. Ze vroeg aan die stille Canadese soldaat die daar genoeglijk zijn koffie zat te drinken om er ook iets in te schrijven. Nick Tappert bedacht zich geen moment. Hij noteerde geen standaardversje, maar uitte spontaan zijn gedachten van dat moment. Het leverde een ontroerend, intiem documentje op. Nick schreef over hoop en over de grootsheid van het moment zoals hij dat ervoer: ‘… let it be always in your thought & heart that it was I who wrote these words in the greatest time of our life and history, the year of liberation & victory for all times to come.’ (… laat het altijd in je gedachten en hart zijn dat ik het was die deze woorden schreef in de belangrijkste tijd van ons leven en onze geschiedenis, het jaar van de bevrijding en overwinning voor alle tijden die nog zullen komen).

Hij vervolgt met een waarschuwing: ‘Yes I know and you know & too your father & mother know that is is a time hard to face the future.’ (Ja, ik weet het en jij weet het en ook je vader en moeder weten dat het moeilijk wordt om de toekomst onder ogen te zien).

Omdat Janny, noch haar ouders geen idee hadden wat Nick geschreven had, vroeg haar vader aan de plaatselijke notaris om een vertaling op de volgende bladzijde te plaatsen. Het poesiealbum is nu een kostbaar bezit voor Janny Dunnewind-Ronhaar.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×