’t Is vandaag 8 april 1945. Een zondag … De mensen zien er allemaal even wanhopig uit … Wat staat ons nog te wachten? Gisteren hebben ze de bruggen laten springen.’ (Uit het dagboek van G. Beunk-Poorterman, Boomcateweg).
9 april 1945
Achteraf blijken de ogenschijnlijk chaotische manoeuvres van de geallieerden onderdeel te zijn van een tactisch strijdplan. Door plaagstoten vanuit het oosten uit te delen, richten de Duitsers hun aandacht op een Canadese aanval vanuit de richting Wierden of Daarle. In totaal bevinden zich rond de duizend manschappen in Nijverdal.
Ondertussen hebben de geallieerden Holten en Rijssen bevrijd en bereiden ze een beschieting op Nijverdal voor, wetende dat daar een grote troepenmacht op de been is. Bij inleidende beschietingen komt op de Eversberg Willem Lazoe door een granaat om het leven.
Er dreigt een grote ramp voor de inwoners van het al zo geteisterde Nijverdal.
Echter, vanaf het middaguur trekken de Duitsers weg uit het textieldorp, bang om als ratten in de val te zitten. Vier leden van het Nijverdalse verzet besluiten door de linies richting Rijssen te trekken om de Canadezen over de Duitse aftocht te informeren. De plaatselijke legerleiding cancelt de beschietingen en om 16.30 uur trekken de bevrijders op richting Nijverdal, dat ontzet wordt zonder dat er nog meer slachtoffers vallen.

Foto: Vanuit het bevrijde Rijssen trekken de Canadezen richting Nijverdal

Foto: Het verzet speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van Nijverdal