Nijverdal ontsnapt ternauwernood aan een nieuwe ramp

’t Is vandaag 8 april 1945. Een zondag … De mensen zien er allemaal even wanhopig uit … Wat staat ons nog te wachten? Gisteren hebben ze de bruggen laten springen.’ (Uit het dagboek van G. Beunk-Poorterman, Boomcateweg).

9 april 1945

Achteraf blijken de ogenschijnlijk chaotische manoeuvres van de geallieerden onderdeel te zijn van een tactisch strijdplan. Door plaagstoten vanuit het oosten uit te delen, richten de Duitsers hun aandacht op een Canadese aanval vanuit de richting Wierden of Daarle. In totaal bevinden zich rond de duizend manschappen in Nijverdal.
Ondertussen hebben de geallieerden Holten en Rijssen bevrijd en bereiden ze een beschieting op Nijverdal voor, wetende dat daar een grote troepenmacht op de been is. Bij inleidende beschietingen komt op de Eversberg Willem Lazoe door een granaat om het leven.
Er dreigt een grote ramp voor de inwoners van het al zo geteisterde Nijverdal.

Echter, vanaf het middaguur trekken de Duitsers weg uit het textieldorp, bang om als ratten in de val te zitten. Vier leden van het Nijverdalse verzet besluiten door de linies richting Rijssen te trekken om de Canadezen over de Duitse aftocht te informeren. De plaatselijke legerleiding cancelt de beschietingen en om 16.30 uur trekken de bevrijders op richting Nijverdal, dat ontzet wordt zonder dat er nog meer slachtoffers vallen.

Foto: Vanuit het bevrijde Rijssen trekken de Canadezen richting Nijverdal

 

Foto: Het verzet speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van Nijverdal

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×