In het hart getroffen

Door Dinand Webbink

Een oude leren portefeuille met een lelijke scheur: normaal gesproken zou je die al lang in de afvalbak hebben gegooid. Maar deze niet. De gehavende geldbeurs wordt gekoesterd door de huidige eigenares, Adrie Kloosterman, als een dierbare herinnering aan haar grootvader.

Op 22 maart 1945 vindt het verschrikkelijke bombardement op Nijverdal plaats, dat uiteindelijk aan 73 mensen het leven kost. De verwoestende bommen zorgen voor een enorme schrikreactie, maar daarna komen velen meteen in actie. De slachtoffers moet geholpen worden, redden wie er nog te redden valt! De dappere hulpverleners staan er niet bij stil dat het bijna nooit bij één bommenregen blijft. Ook niet op deze noodlottige donderdag, tweeënhalve week voor de bevrijding van het textieldorp. De Amerikaanse bommenwerpers komen voor een tweede keer terug met hun dodelijke lading. En nog een derde keer. Mensen die zijn toegesneld om de gewonden te helpen, worden nu zelf gedood. Zo ook de 58-jarige Albert Schuurman, die wanhopig op zoek is naar zijn dochters en kleinzoon. Hetzelfde lot treft de Hellendoornse bakker Derk Jan Valk, die op weg is naar huis na het betalen van een paar rekeningen en een bezoek aan de molen. Hij aarzelt geen moment om de getroffenen te hulp te komen. Op de Grotestraat aangekomen, gaat een bomscherf dwars door de portefeuille die hij in zijn borstzak draagt. De moedige Derk Jan overleeft het niet. Zijn nabestaanden vinden later de gescheurde portefeuille die met geen mogelijkheid kon voorkomen dat hun vader in het hart werd getroffen, net zoals Nijverdal die dag in het hart werd getroffen.

Wil je meer lezen over deze zwarte dag in de geschiedenis van Nijverdal, lees dan het bijzondere boek In het hart getroffen; het bombardement op Nijverdal, 22 maart 1945, geschreven door Francis van den Berg.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×