In Hankate de schoale wordt ingezet

10 april 1945

Omdat Den Ham al op 6 april is bevrijd, wordt het daaraan grenzend gebied (Hankate, Egede en Meer) dagenlang in spanning gehouden. De bewoners zijn getuige van rondtrekkende troepen, Canadese tanks, beschietingen en gevechten. De brug over het Overijssels kanaal wordt door de Duitsers opgeblazen.

Vanuit Hellendoorn bereikt op dinsdag 10 april een grote geallieerde troepenmacht het kanaal. Met behulp van planken die op de restanten van de opgeblazen brug worden gelegd, kan de infanterie de waterweg oversteken. Voor het zware materieel is het een stuk lastiger. Dan herinnert iemand zich de oude schoale, de veerpont, die in onbruik is geraakt, maar nog steeds op een werf ligt. Het gevaarte wordt met vereende krachten naar de brug gesleept. Jeeps en andere voertuigen worden met groot enthousiasme over het kanaal getrokken.

Heel Hellendoorn is nu bevrijd!

 


De troepen denderen door richting Hankate en verder.

 


Met vereende krachten worden voertuigen met behulp van een oude veerpont, de schoale, overgezet.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×