In een klap 567 doden door ‘Hellendoornse’ V2

De Sallandse Heuvelrug bleek de ideale plek te zijn om de geallieerden in het zuiden te bestoken met de Vergeltungswaffen. Deze V1’s en V2’s werden in het bijzonder ingezet om Londen en Antwerpen te raken. De vliegende bommen gericht op Londen werden in het westen van het land afgeschoten, die naar Antwerpen vanuit Overijssel. Vanuit Hellendoorn werd ook de brug bij Remagen (Dld.) bestookt, toen die in geallieerde handen was.

Door Dinand Webbink

In november 1944 werd iets ten noorden van het sanatorium op de Eelerberg in het grootste geheim een lanceerplaats ingericht voor de V2, een onbemande raket gevuld met bijna 750 kilo springstof.

Erg geheim was het overigens niet, want het vervoer van de veertien meter lange wapens was behoorlijk opvallend. Op 16 november 1944 werd de eerste raket afgeschoten. Een mislukking, de bom stortte vlak bij de lanceerbasis weer neer. De volgende lanceringen waren wel succesvol, in die zin dat V2’s Antwerpen bereikten. Oald Heldern de Noaberschop beschikt over een door het Britse leger opgesteld nauwkeurig overzicht van alle lanceringen vanuit Hellendoorn. Van elk raket is datum en tijdstip genoteerd, alsmede het doel en de ‘impact’, letterlijk en figuurlijk: waar kwam de bom terecht en wat waren de gevolgen.

Hoewel de van afstand bestuurde vliegende monsters een voor die tijd technologisch hoogstandje waren, was het militaire belang heel beperkt. Het was vooral een instrument om angst en terreur te zaaien. Nauwkeurig richten op militaire doelen was er niet bij. De Vergeltungswaffen konden Antwerpen, Londen of Remagen bereiken, maar waar hij dan terecht kwam, was maar afwachten.

Zo kon het dus gebeuren dat op 16 december bioscoop Rex aan de Keyserley in Antwerpen getroffen werd. Het was een voltreffer. Er werd net een film getoond, de cinema zat helemaal vol. Er vielen 567 doden, waarvan meer dan de helft Amerikaanse, Britse en Canadese soldaten. Bovendien vielen er 291 gewonden en werden er nog eens elf huizen vernietigd. De vanuit Hellendoorn afgeschoten V2 veroorzaakte het grootste aantal slachtoffers dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa door één enkele bom werd aangericht.

(Deze zomer is in museum Erve Hofman in Hellendoorn de tentoonstelling ‘Dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog’ te zien met onder meer informatie over de V2. Ook is daar de gratis krant ‘Hellendoorn in oorlogstijd’ te verkrijgen.)


Lancering van een V2, waarschijnlijk in Wassenaar

Bebloede Antwerpenaren troosten elkaar na de inslag van een V2
Het volledig vernielde interieur van Cinema Rex kort na de bominslag.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×