IJspret met een sinistere achtergrond

Vanuit Overijssel werden in de laatste oorlogsjaren vele V1’s en V2’s afgeschoten. Deze Vergeltungswaffen waren de voorlopers van de latere Apollo’s die de mens naar de maan brachten. Immers, Werner von Braun was niet alleen de man achter het programma van de dodelijke Duitse raketten, hij legde ook de basis voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

De vliegende bommen richtten zich eind 1944 vooral op Antwerpen om daar dood en verderf te zaaien. Als ze overkwamen. Het kwam regelmatig voor dat zo’n monster vlak na de lancering gierend neerstortte met vaak desastreuze gevolgen. Op 18 december 1944, zo herinnert zich de Hellendoorner Frits van Buren, viel er om kwart over zeven ’s avonds een V1 in de gracht van de voormalige havezate Den Dam achter de rooms-katholieke kerk.
De bom explodeerde, de schade was enorm.

De gebrandschilderde ramen van de kerk sneuvelden, gelukkig vielen er geen doden. Naderhand, zo vertelt Frits, konden we prachtig schaatsen op de ontstane kolk.
Foto: J.J. Heupink, begin jaren zestig.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×