Hoog, Sammy, kijk omhoog, Sammy

Eén van de bekendste liedjes van Ramses Shaffy is Sammy (1966) met de strofe: Hoog, Sammy, kijk omhoog, Sammy. Bernhard Kats vertelt: ‘Ramses is in hetzelfde jaar als ik geboren. Samen gingen we naar het Huygens Lyceum in Voorburg, waar zijn toneelcarrière onofficieel begonnen is … Hij vertelde me later dat het liedje “Sammy” op mij gebaseerd was’ (Liesbeth List heeft een andere verklaring, maar dat terzijde).

Door Dinand Webbink

Bernhard (geb. 1933), zoon van de Almelose huisarts Meijer Samuel Kats (1897-1972), woont momenteel deels in de Verenigde Staten, deels in Israël. In 2017 was hij nog in Delft, waar hij de uitreiking van Yad Vashem bijwoonde, een onderscheiding die wordt omschreven als ‘Rechtvaardige onder de volkeren’ en postuum werd uitgereikt aan het echtpaar Mannes en Maria Schoppink uit Egede.

‘They saved my life’, sprak Bernhard Kats eenvoudig.

Om deportatie te voorkomen dook het Almelose echtpaar Kats met hun twee kinderen Bernhard en Riekje in 1942 onder bij de onderwijzersfamilie Ten Brug in Hulsen. Later moest deze familie zelf ondergronds gaan. Ze konden terecht bij de familie Schoppink in Egede. De ouders van Bernhard vonden met Riekje onderdak bij meester Ponsteen in Nijverdal. Bernhard ging naar een andere boer in Egede. ‘Hardie’, zoals hij genoemd werd, leefde letterlijk onder de grond bij Gait Schuurs. Af en toe mocht hij naar buiten en ging dan naar de boerderij van Mannes en Maria Schoppink. Als hij terug moest naar zijn eenzame verblijfplaats, begon het jongetje altijd erbarmelijk te huilen.

‘Loat den jong’n mar hier’, zei Maria Schoppink, ‘Ik kan det hulen niet anzien.’

Het gezin Kats werd na de bevrijding weer herenigd. Vader Samuel Kats kon zijn dokterspraktijk weer oppakken. Bernhard ging medicijnen studeren in Leiden. Hij emigreerde in 1959 naar Canada.

(Met dank aan Mannes Schoppink).


V.l.n.r.: Meijer Samuel Kats, Bernhard, Margarete Ruth Mosler en Riekje.

 


Bernhard Kats met zus Rietje en onbekende boer en zijn zoon (ca. 1938).

 


Mannes en Maria Schoppink-Kleinnijenhuis. Het echtpaar kreeg op 15 november 2017 in de Delftse synagoge postuum de onderscheiding Yad Vashem uitgereikt.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×