Eindelijk bevrijd!

Fotoalbums kunnen allerlei verrassingen bevatten. In het album van Aaltje Ligtenberg-Harmsen zijn een paar piepkleine fotootjes van de bevrijding van Hellendoorn geplakt. Wanneer je die foto’s opnieuw fotografeert, nu natuurlijk digitaal, en uitvergroot, krijg je indrukwekkende beelden te zien van tanks die door de straten rijden, bemand met Canadezen en toegejuicht door de plaatselijke bevolking. Velen dragen een oranje sjerp, zoals het jongetje links op de foto.
De tank rijdt hier aan het begin van de Ommerweg. Het is 10 april 1945. Frits van Buren herinnert zich: ‘Wij stonden met de hele familie en veel anderen langs de weg. Het was een prachtige ochtend met vele uitbundige mensen. Toen kwamen de Canadezen er aan met al die tanks, vrachtauto’s, jeeps, motorfietsen. Het was een rij zonder eind en op al die voertuigen soldaten, die chocolade aan ons uitdeelden. … Wat mij van die eerste middag in vrijheid ook nog goed bij bleef was die eerste sigaret in mijn nog zo jonge leven. Misselijk, overgeven!’

(Frits van Buren, Mijn herinneringen aan de oorlogsjaren. Hellendoorn, 2011).

Foto: Marinus Hekkert

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×