Een grote steekvlam

Het is één van de donkerste dagen uit de geschiedenis van Nijverdal: het bombardement van 22 maart 1945 waarbij 73 doden zijn te betreuren. Mevrouw A.H.M. Konijnenbelt-Schuppert woont vlak naast de gereformeerde school, een fraai en statig gebouw van twee verdiepingen. Rond vier uur ‘s middags vallen er plotseling bommen op het centrum van het dorp. In paniek grijpt ze haar zoontje Herman, maar ze kan niet naar de kelder vluchten, omdat het kleed in de gang door de luchtdruk om haar benen is gewikkeld. Haar voordeur staat nog open. Gebiologeerd staart ze naar buiten als een tweede regen van bommen neerkomt op het al zo geteisterde Nijverdal. ‘

Toen zag ik de hele Gereformeerde School in elkaar vallen. Daar zat allemaal munitie in van de Duitsers. Ik heb nog nooit zo’n grote steekvlam gezien. Dat was verschrikkelijk. Heel verschrikkelijk.’

       

Op 22 maart 1945 rond 16.00 uur zijn bij een bombardement op Nijverdal 74 mensen omgekomen. In totaal zijn er in de gemeente Hellendoorn bij bombardementen 85 mensen omgekomen. Als gevolg van vandalisme is de gedenksteen aangepast en verplaatst naar het plein voor het oude gemeente huis. Tijdens de bouwwerkzaamheden van het nieuwe Huis van Cultuur en Bestuur werd een tijdelijke plek gevonden bij het hervormd centrum. In 2008 kreeg de gedenksteen een definitieve plek in de binnentuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

LEES MEER

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×