Een dag voor de bevrijding…

Een dag voor de bevrijding van Hellendoorn vindt er een ramp plaats.
Het Canadese leger schiet bij zijn opmars regelmatig granaten af richting de dorpen of steden waar ze naar onderweg zijn om de zich terugtrekkende Duitsers af te schrikken. Zo wordt er op 6 april in Daarlerveen een boerderij in brand geschoten en komt op 9 april op de Boomcateweg in Nijverdal Willem Lazoe door granaatvuur om het leven. Op diezelfde dag wordt ook Hellendoorn beschoten.

Door Dinand Webbink

In het land bij de boerderij van Grobbink (waar nu garage Dijk staat) zijn Gerrit Jan Grobbink, zijn buurman Marinus Maris en onderduiker Klaas Neuman, vergezeld van de kinderen Alie en Jan Grobbink en de kleine Gerrie Maris, bezig om aardappels van hun kiemen te ontdoen. Zij willen voldoende voedsel in huis hebben, want het zou er de komende dagen nog wel eens heet aan toe kunnen gaan.
Als een donderslag bij heldere hemel wordt hun vrees bewaarheid. Vlakbij het zestal slaan granaten in. De rondvliegende scherven zorgen voor dood en verderf. Gerrit Jan Grobbink is op slag dood. Klaas Neuman sterft een uur later. Marinus Maris wordt zwaar gewond naar huis gedragen. De inderhaast opgeroepen huisarts Rein ter Borg kan alleen maar constateren dat Maris aan zijn verwondingen is bezweken. De kleine Jan Grobbink is ook gewond, maar niet ernstig. De andere twee kinderen zijn er ongedeerd vanaf gekomen. Wat heet? Hun hele leven zullen ze een verschrikkelijke herinnering met zich meedragen.

Grobbink en Maris worden naast elkaar begraven. Zij waren noabers tijdens hun leven en zijn dat ook in de dood. Klaas Andries Neuman wordt ook op de algemene begraafplaats ter aarde besteld, maar zijn moeder, die per brief op de hoogte is gebracht van de verschrikkelijke gebeurtenis, wil haar zoon bij zich hebben. Op 19 oktober 1945 wordt hij in Leeuwarden herbegraven.

Precies vijfenzeventig jaar later, op donderdag 9 april 2020, wordt er een eenvoudige gedenksteen onthuld, dichtbij de plek des onheils.

(Met dank aan Paul Janse).

 


Gerrit Jan Grobbink (1908-1945)

 


Marinus Maris (1915-1945)

 


Klaas Neuman (1926-1945)

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×