Duitsers rondom de waterput:

‘Van hun trotse houding was niets meer over.’

Door Dinand Webbink

 

‘Toen mijn vader mij op die dag in Mei uit bed riep met de woorden: ‘Er uit, er is oorlog’ was ik negen jaar oud. Ik woonde met mijn ouders en zusje in een boerenhuisje aan de Ninaberlaan te Hellendoorn.’ Fenny Kosters bewaarde goede herinneringen aan het huisje ‘onder aan de berg’, vlak bij de spoorlijn. Zij haar zusje Tinie speelden in het bos en reden mee met de stoomtrein naar het eindstation, zo’n vijfhonderd meter verderop. De oorlog was altijd aanwezig, maar voor Fenny en haar zusje toch ver weg.

Na de oorlog trouwde Fenny en ging in Wierden wonen. Er zijn niet heel veel mensen in Hellendoorn die herinneringen aan haar hebben. Hoewel? Iedereen kent het Helderns Volkslied, kort na de oorlog geschreven (‘Zat vief joar de mot in, mar noew zit d’r schot in). Fenny is een van de schrijfsters van de tekst van dat Helders Volkslied.

Fenny zette haar hele leven haar gedachten op papier, in proza en poëzie. De oorlog bleef haar bezig houden. Af en tot schreef ze haar herinneringen op. Zo ook bij de vijfenveertigjarige herdenking van de bevrijding in 1990:

‘Pas op het einde van de oorlog, op een warme zonnige voorjaarsdag stond ik voor het eerst oog in oog met de Duitsers. Zij stonden bij ons voor het huis om de waterput en vroegen om water. Mijn moeder putte een grote emmer vol helder fris water en gaf het aan hun. Zij waren op de vlucht en hadden erge dorst. Wat zagen ze er uit! Grauw en grijs, gebarsten lippen en van hun trotse houding was niets meer over. ‘k Was veertien toen en moest eigenlijk blij zijn dat ze er zo haveloos uitzagen.

Maar toch, er bekroop mij een vaag gevoel van medelijden, het waren mensen in nood, dat kon je zo wel zien. Na een poosje gingen zij verder, een ongeordend groepje op weg naar hun land. Nu, vijfenveertig jaar later, zie ik nog dat groepje om de put staan, mijn moeder er rustig tussenin. Of deze Duitsers oud of jong waren, heb ik niet opgemerkt, maar ze wisten wel dat voor hen de oorlog bijna voorbij was. Zij verloren de oorlog!

Voor hen was de droom voorbij. Van het grote Duitse rijk was niets meer over.’

Klik hier om onderstaande herinnering te lezen!

 

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×