De witte vlag op de toren van Palthe

9 april 1945

Terwijl de Duitsers een aanval vanuit het oosten verwachten en de Canadezen een zware beschieting van Nijverdal voorbereiden, vindt de werkelijke slag in Haarle plaats. Vanuit Holten rukken bataljons, verkennings- en genietroepen op. Bij de hevige gevechten die volgen, sneuvelen aan beide kanten tien militairen. Bovendien wordt een Nederlandse SS-er neergeschoten. Er valt ook een burgerslachtoffer: Hermina Maria van Rhee. De Haarler molen en verschillende boerderijen branden af. Er hadden nog veel meer doden kunnen vallen. Vijftien Duitsers hebben zich verschanst in huis Sprengenberg, de toren van Palthe. In hetzelfde gebouwencomplex bevinden zich, behalve de bewoners, veel evacuees, Amerikaanse piloten en de bewoners. Terwijl de beschietingen van het gebouw in hevigheid toenemen, snelt de jeugdige Jim de Kempenaer naar boven en hangt een wit laken uit het raam, wel wetende dat de Duitse militairen het vechten beu zijn. De Canadezen staken de beschietingen en kunnen de Duitsers eenvoudig krijgsgevangen nemen. Door zijn heldendaad heeft De Kempenaer heel wat levens gered.


Foto: Vijftien voltreffers raakten de toren van Palthe. Er vielen geen slachtoffers.

 


Foto: Canadese soldaten rukken op in de omgeving van Haarle.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×