De slag om Haarle

Het Canadese leger nam met ongeveer een miljoen mannen en vrouwen deel aan de oorlog in Europa. Er sneuvelden 45.300 militairen, waarvan 4.100 op Nederlandse bodem. Het zijn kille cijfers die een wereld aan verdriet en pijn vertegenwoordigen. Wat moet je je voorstellen bij ruim 4.000 Canadese militairen, die, ver van huis, in ons land hun einde vonden in de strijd? Een strijd die in maart-april 1945 allang gestreden was, maar toch nog voortwoekerde en duizenden onnodige slachtoffers eiste.

Door Dinand Webbink

Ook in de gemeente Hellendoorn zijn bij de bevrijding Canadezen gesneuveld. De werkelijke slag om Hellendoorn heeft niet in Marle plaats gevonden, al worden enkele schermutselingen daar wel aangeduid als de slag bij Marle. Ook niet in Nijverdal of Hellendoorn, maar op 9 april 1945 in Haarle. In het boek Haarle van bezetting naar vrijheid, geschreven door Henny Bouwhuis en Jan Fikken, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de gevechtshandelingen in en om het dorp. Bij die strijd vonden tien Canadezen de dood.

Het lijkt er soms op dat we bij herdenkingen maar weinig aandacht besteden aan deze mannen die voor onze vrijheid stierven. Maar in Haarle worden ze beslist niet vergeten. Aanvankelijk zijn de tien man midden in het dorp ter aarde besteld, een foto van dat provisorische begraafplaatsje herinnert daar nog aan. Later is het tiental overgebracht naar hun laatste rustplaats op de Canadese Begraafplaats in Holten.

In Haarle is een monument geplaatst met de namen van de gesneuvelde soldaten. Het is goed om ze hier nog eens te herhalen en de mannen, sommigen waren nog jongens, voor zover mogelijk een gezicht te geven,

Everett Emmerson Hartling, 19 jaar.

Leonard Gordon Davies, 35 jaar.

John Tovel Swain, 19 jaar

John Joseph O’brien, 31 jaar

Douglas Newall, 23 jaar

Allan Harkwell Rathwell, 21 jaar

Joseph Denis Comeau, 21 jaar

John Smith McCombie, 23 jaar

Logan Elwood Leslie, 19 jaar

Seth Everett Murray, 24 jaar

‘We are the Dead.
Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved,
and now we lie in Flanders Fields.’

John McCrae

(Wij zijn de Doden. Een paar dagen geleden leefden we, we dronken de dageraad, zagen de zon ondergaan, hadden lief en waren geliefd en nu liggen we in Flanders Fields).

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×