Daarlerveen en Daarle zonder strijd bevrijd

6 april 1945

Zeventien dagen duurt de bevrijding van Overijssel. Op 1 april 1945 kunnen de Haaksbergenaren de vlag uitsteken. Als laatste wordt, ruim twee weken later, Kampen bevrijd. Soms gaat de opmars van de geallieerden heel voorspoedig, dan weer wordt er verbeten strijd gevoerd. In Hellendoorn is dat al net zo.

Op donderdag 5 april maakt het verzet in Daarle het de Duitsers extra lastig. Vanuit Wierden trekken Duitse militairen per fiets zich terug richting Den Ham. Velen van hen krijgen een lekke band door de materialen die op de weg gegooid zijn. Leden van de verzetsgroep Eversberg nemen bij de Vossenbosch bij Wierden hun positie in om verwarring te zaaien.
Mede hierdoor kunnen de Canadese geallieerden een dag later Daarlerveen en Daarle zonder slag of stoot bevrijden.

Foto’s:

Daarle viert de vrijheid vijftig jaar na dato (links)

Daarlerveen wordt op 6 april 1945 bevrijd (rechts)

 

Door: Dinand Webbink

 

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×