12 april 1945: Hellendoorn en Nijverdal wereldnieuws!

Op 12 april 1945 zijn Hellendoorn en Nijverdal wereldnieuws. De gezaghebbende krant The New York Times verslaat uiteraard elke dag de vorderingen van de opmars van de geallieerden. Op die dag vermeldt de krant: ‘Allied forces occupied Deventer against strong opposition. Farther east Rijssen and Nijverdal have been captured.’ (Geallieerde strijdkrachten bezetten Deventer ondanks hevig verzet. Verder naar het oosten zijn Rijssen en Nijverdal veroverd.) Een bijgevoegde kaart geeft een goed overzicht van de strijd. Je ziet dat Hellendoorn inmiddels in bevrijd gebied ligt.

Door Dinand Webbink

Razend snel bereikt het nieuws de andere kant van Atlantische Oceaan. Het is immers nog maar enkele dagen geleden dat Nijverdal (9 april) en Hellendoorn (10 april) zijn bevrijd. De cartografen hebben tijd gehad om hun kaarten aan te passen, de krant is gezet en gedrukt. Op 12 april 1940, dezelfde dag dat president Franklin Delano Roosevelt overlijdt, vormen Hellendoorn en Nijverdal even het centrum van de wereld.

Het kaartje geeft een mooi overzicht van de strijd. Grote delen van het westen van Duitsland zijn al veroverd, alleen rond Keulen houden de Duitsers nog stand. Het westen van Nederland laten de Canadezen links liggen. Het lijkt belangrijker door te stoten richting Bremen en Hamburg dan om Amsterdam te bevrijden. Het noordelijke front wordt gevormd door de Canadese strijdkrachten, vandaar dat zij onze bevrijders zijn. Meer naar het zuiden zijn het de Britten, Amerikanen en Fransen die Duitsland binnentrekken. Helemaal oostelijk op het kaartje zie je hoe de Russen Wenen hebben bevrijd.

Het is een uitgemaakte zaak. Iedereen, ook de Duitsers, begrijpen dat. Toch woedt de strijd nog bijna vier weken voort; er zullen nog heel wat dodelijke slachtoffers vallen.

Klik hier om de krantenpagina in groot formaat te bekijken.

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×