Project Groote Jan Daarle

Daarle

Het project ‘Groote Jan’ is een initiatief in Daarle in het kader van 75 jaar vrijheid. Het doel is het doorgeven van verhalen van onderdrukking, verzet en bevrijding. Om dit doel te bereiken heeft het Plaatselijk belang, via de projectgroep Groote Jan, het boek ‘Bericht voor Groote Jan’ opnieuw uitgebracht, werd er een wapendropping georganiseerd in september 2019, het keetbezoek en een tentoonstelling in maart 2020.

Het boek Bericht voor Groote Jan

Het boek ‘Bericht voor Groote Jan’ uit 1946 is geschreven door dominee van Nie en gaat over het verzet op De Piksen, Daarle en Vroomshoop. Het vertelt van het hoofdkwartier van het verzet dat in september 1944 aan de Piksenweg gevestigd was.

Dit boek is opnieuw uitgebracht met de teksten van toen, uitgebreid met verhalen en foto’s. De voorinschrijving is gesloten, het boek intussen gedrukt en de verkoop gaat hard. Kosten van het boek zijn 25 euro. Wilt u nog een boek bestellen neem dan contact op met Roelof Menkveld: rmenkveld(at)cs.com.

Wapendropping

Daarnaast vond er in september 1944 een wapendropping in het Hexelse Flier plaats. “Bericht voor groote Jan: hartelijk gelukgewenst met je verjaardag” is de zin waarmee de wapendropping op de Piksen werd aangekondigd. De verzetsmensen waren verzameld in het Kenkhuus op de Piksen, toen deze zin via radio Oranje werd vermeld. Het was het teken van paraat staan voor de wapendropping.

De wapendropping uit september 1944 werd in het kader van 75 jaar vrijheid op vrijdag 13 september 2019 opnieuw uitgevoerd aan de Loomsweg in Hoge Hexel.

Tentoonstelling

Ook is de projectgroep bezig met een tentoonstelling naar aanleiding van de razzia in maart 1945. Deze zal in 2020 in de oude school in Daarle worden gehouden.

Datum

1 mrt 2020 - 10 mei 2020

Locatie

Daarle

Deel dit event

Neem contact op

Downloads

Het kernteam probeert alle mogelijke betrokkenen te enthousiasmeren en waar mogelijk financieel te ondersteunen. Om de gehele bevolking te bereiken, zetten we vele middelen in.

Bent u op zoek naar de juiste PR-middelen voor uw eigen activiteit?  Check dan deze downloads.

Aanmelden activiteiten

Wilt u meehelpen om één van de activiteiten op te zetten? Of heeft u zelf een leuke activiteit die u aan wilt melden? Meld u zich dan bij het kernteam. Uw activiteit plaatsen we dan in de agenda op deze website!

Meld je aan

Onze partners

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×